PROJEKT ZAKOŃCZONY
Projekt pn. „EKO – specjaliści: fryzjer i kucharz – zawodowi gracze na mazowieckim rynku pracy” realizowany jest przez dwie szkoły Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach z terenu woj. mazowieckiego na podstawie umowy o dofinansowanie realizacji Projektu w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego, Priorytet X Edukacja dla rozwoju regionu, Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe, 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów, nr naboru: RPMA.10.03.01-IP.01-14-073/18.
Projekt dla 118 uczniów z Radomia i Nowego Miasta, dla kierunków technik żywienia i usług gastronomicznych i technik fryzjerstwa.
Główne działania w projekcie:
1. Kształtowanie umiejętności uniwersalnych - ćwiczenie technik kreatywnego myślenia, rozwiązywania problemów, umiejętności pracy zespołowej, rozwiązywanie problemów
i innowacyjności.
2. Praktyczna przedsiębiorczość we fryzjerstwie/gastronomii - szkolenie poprzez branżowe symulacje biznesowe (BSB) „Salon Fryzjerski”, „Turystyka” dla U i 2 n-li przedsiębiorczości.
3. Utworzenie Szkolnego Punktu Informacji i Kariery, w ramach którego zapewniony zostanie dostęp do profesjonalnego, nowoczesnego doradztwa dla wszystkich uczniów objętych wsparciem poprzez konsultacje indywidualne z doradcą zawodowym.
4. Innowacyjne zajęcia dodatkowe w zakresie eko-fryzjerstwa z elementami IQ haircut
i biogastronomii z elementami kuchni molekularnej.
5. Staże dla 59 najlepszych uczniów
Okres realizacji Projektu
01.07.2019 - 31.10.2020